DO-tank Center – the Story

Vad är en DO-tank?

En ”DO-tank” beskrivs enklast som en Think-Tank (idéverkstad) med mycket ”do”, dvs görande. I DO-tank Center gör vi 3 saker:

  1. Inspirerar – via showcase, seminarier och möten
  2. Workshops – cirkulära affärsmodeller, cirkulär design och hackatons bl.a.
  3. Prototyper och projekt – konkret arbete i projektform för cirkulär omställning

DO-tank Center är dedicerad till att verka för omställning i företag till en cirkulär ekonomi. Vi har därför gjort lite strategiska val i uppbyggnaden av DO-tank Center, t.ex. att endast försöka använda återbrukade möbler och inredning i vår egen miljö.

Historik
Bland det första vi bestämde var att börja arbeta med cirkulär omställning direkt, utan att vänta. Detta gjorde vi från dag ett i form av workshops och prototypande. Vi bestämde också att allt vi själva köpte in till DO-tank Center för att bygga upp miljön skulle vara återbrukat eller cirkulerat i någon form.

”Konferensbordet på entresolplanet är t.ex. byggt av packlåren och EU-pallarna från skärbordet på våningen under.”

År 2018, när CircularHub och DO-tank Center startade, kände få till begreppet cirkulär ekonomi. Detta har vi bidragit till att ändra på och senaste två åren har det handlat mer om att svara på frågan ”hur åstadkommer man en cirkulär och lönsam ekonomi?”. Det är plattformsprojektet CircularHub som via bl.a. BoråsRegionen och Borås Stad finansierat uppbyggnaden av DO-tank Center men som idag används av alla projekt inom Science Park Borås.

Innovation för företag i fokus
DO-tank Center är framför allt riktad mot små och medelstora företag. Det är hårt arbete att tänka långsiktigt på innovationer och att ställa om verksamheten till att bli mer hållbar och cirkulär. Vi har samhällets stöd i att hjälpa företag med detta för att skapa konkurrenskraftiga företag i framtidens Västra Götaland och Sverige. Mycket av det som görs finansieras av bl.a. VGR, EU, Vinnova, BoråsRegionen, TEKO, m.fl.

Hela Sjuhärads innovationsmiljö
DO-tank Center är tillsammans med SmartTextiles Showroom hela Science Park Borås innovationsmiljö. Detta innebär att samtliga projekt på Science Park Borås, oavsett om det handlar om textila fibrer, mikrofabriker, cirkulära affärsmodeller, konsumtion eller samhällsbyggnad, använder DO-tank Center för workshops och prototypande. Vi ser oss själva som en Forsknings och Utvecklings-resurs för alla Sjuhärads Små- och medelstora företag (SMF). Med detta sagt är alla företag välkomna, stora som små. Det är i mötena innovationer uppstår.

Krockar är välkomna
DO-tank Center handlar mycket om en positiv innovationsattityd och smarta kreativa människor.

”En av de första sakerna vi bestämde var att vi skulle fira vår första dubbelbokning – för då visste vi att det uppstått en krock! – och krockar mellan människor är bra! ”

När man bokar DO-tank Center kan man inte garantera att man har ”Dotanken” för sig själv. Det kan pågå andra aktiviteter och man kan stöta på en forskare eller innovationstekniker som labbar med spännande projekt. Och det är det som kännetecknar en innovationsmiljö för oss. År 2019 före pandemin hade DO-tank Center nästan 300 bokningar av workshops och möten varav 178 direkt relaterade till hållbarhet. Under pandemin har fokus legat mer på prototypande och nu märker vi en stor efterfrågan att mötas igen! Under 2022 passerar vi 200 bokningar igen.

DO-tank-teamet
I sann innovationsanda har vi satt samman ett diversifierat innovationsteam som klarar det mesta. Teamet har kompetens inom teknik, AI, design och såklart textil, konfektion, mönster, material men också affärsmodeller, cirkulär ekonomi etc. Saknas en kompetens så är den ofta inte längre bort än till Science Park Borås övriga personal eller forskare på Högskolan i Borås.

Maskiner
DO-tank Center har ett speciellt fokus på de maskiner vi tar in. Vi vill visa företag nya maskiner som kanske inte fanns för 5 år sedan och som kan ändra förutsättningarna och skapa bättre och hållbarare affärer.
Vi försöker också koppla ihop olika maskiner för att hitta tillämpningar som är aktuella för framtidens behov av resurssnålare och mer cirkulära produkter och system.
Nya Textiltillämpningar, Ny-gamla fibrer, Digitalisering och helt nya maskiner som har potentialen att förändra förutsättningarna för företag som ser möjligheter. Det finns också en del traditionella textila maskiner men som vi försöker använda på ett nytt sätt för att skapa hållbara produkter eller tänka nytt i cirkulära processer.

Exempel på maskiner är

  • Coloreel – En maskin som färgar tråd medan man broderar
  • Styleshoot fotostudio – En automatiserad fotostudio som underlättar professionella foto av stora volymer t.ex. second hand kläder
  • Helautomatisk symaskin – En maskin som kan sy ihop tygdelar av skiftande form utan att man behöver styra tyget
  • Yumi kollaborativ robot – En robot som kan arbeta tillsammans med människor och som vi försöker lära att hantera tyg och symaskin
  • Eton system – ett transportsystem som vi försöker använda för att bygga en mikrofabrik i form av ett remake-system
%d bloggare gillar detta: